top of page

Όταν το στομάχι έχει… νεύραΗ νεύρωση στομάχου είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα του στρες και του άγχους. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου. Το άγχος συνδέεται με τα στομαχικά προβλήματα και το αντίστροφο. Αυτό συμβαίνει επειδή το έντερο είναι γεμάτο με νεύρα όπως και ο εγκέφαλος και μοιράζονται πολλές από αυτές τις νευρικές συνδέσεις. Έτσι, κάθε φορά που ανησυχείς, το άγχος έχει επίδραση στο πεπτικό σύστημα, μειώνοντας την παραγωγή αντισωμάτων και επηρεάζοντας αρνητικά τη χλωρίδα του εντέρου. 

Η νεύρωση στομάχου μπορεί να έχει να κάνει λοιπόν με τη συναισθηματική κατάσταση, την υγεία του πεπτικού ή του εντέρου ή και έναν συνδυασμό των δύο. Ωστόσο σπάνια, μπορεί να σηματοδοτεί κάτι πιο σοβαρό. Επίσης, θα μπορούσε να είναι απλώς και μια μεμονωμένη εμπειρία. Μεταξύ άλλων τα συμπτώματα που προκαλεί η νεύρωση στομάχου περιλαμβάνουν:

  • Στομαχικές διαταραχές συνήθως μετά το φαγητό

  • Κράμπες ή φούσκωμα

  • Δυσπεψία

  • Απώλεια όρεξης

  • Αφύσικη πείνα

  • Καούρα

  • Ναυτία ή αέρια

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει έντονα τα έντερα. Η συχνή ή ανεξέλεγκτη ούρηση ή οι κινήσεις του εντέρου - και μερικές φορές ο εμετός - μπορεί αν είναι αποτέλεσμα ακραίας νεύρωσης στομάχου, αλλά όχι πάντα. Εάν έχεις σοβαρό πόνο στην κοιλιά μαζί με εμετό θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου.


Εφόσον έχουν αποκλειστεί τυχόν παθολογικές αιτίες των παραπάνω συμπτωμάτων από γαστρεντερολόγο, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος που υποφέρει από νεύρωση του στομάχου είναι η λήψη αντιόξινων.

Φυσικά η διαχείριση του άγχους, η ξεκούραση, ο επαρκής ύπνος, τα μικρότερα γεύματα και η πιο αργή κατάποση της τροφής, καθώς και η αποφυγή του αλκοόλ και του καφέ είναι μόνο μερικοί από τους πιο κοινούς τρόπους αντιμετώπισης που δεν πρέπει να υποτιμάς.

Στον αντίποδα των τροφών που επιδεινώνουν την κατάσταση, υπάρχου αρκετά τρόφιμα που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά.

 

Μαστίχα Χίου

Μελέτες και πειράματα έχουν δείξει ότι τα οφέλη της μαστίχας είναι πολλά. Η μαστίχα αποτελεί μία μοναδική φυσική τροφή υγείας και ευεξίας. Οι μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου αναγνωρίζονται ήδη από το 2.500 π.Χ. Σε όλη τη διάρκεια των ετών, υπάρχουν αναφορές από τον Ηρόδοτο, τον Διοσκουρίδη, αλλά και από τον Γαληνό, ο οποίος τον 2ο αι. μ.Χ. εκθειάζει τις στυπτικές και μαλακτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου, και τη συνιστά στις φλεγμονές του στομάχου, εντέρου και του ήπατος. Η μαστίχα Χίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Διευκολύνει την πέψη εκκρίνοντας περισσότερο σάλιο και γαστρικό υγρό όταν τη μασάτε. Μόλις 1 γραμμάριο μαστίχας σε δάκρυ ή σκόνη θα βελτιώσει τη δυσπεψία και τα συμπτώματά της όπως είναι ο έντονος πόνος στο στομάχι, το αίσθημα φουσκώματος, ο μετεωρισμός, η γενική δυσφορία και οι καούρες. Τέλος, φαίνεται να θεραπεύει το πεπτικό έλκος, που οφείλεται στο ελικοβακτήριο του πυλωρού.


Μαγειρική σόδα

Είναι ένα συστατικό, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Ένας από τους λόγους είναι και η ιδιότητά της να λειτουργεί ως αντιόξινο. Η κατανάλωση μόλις 1/4 της κουταλιάς του γλυκού μαγειρικής σόδας διαλυμένης σε νερό, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση, εξουδετερώνοντας το υπερβολικό υδροχλωρικό οξύ της γαστρικής έκκρισης. Προτίμησε την κατανάλωση σόδας απαλλαγμένης από αλουμίνιο που θα βρεις στα βιολογικά καταστήματα.


Τζίντζερ

Ήδη από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι έχουν στραφεί στο τζίντζερ για την θεραπεία ποικίλων συμπτωμάτων, από τον πόνο στο στομάχι έως και την ναυτία. Μελέτες μάλιστα, έχουν αποδείξει ότι το τζίντζερ φαίνεται να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένα είδη στομαχικών διαταραχών. Αποτελεί φυσικό αντιφλεγμονώδες και συνήθως καταναλώνεται σε τσάι. Μπορείς να κόψεις την ρίζα του τζίντζερ σε μικρά κομμάτια και να τα βράσεις μαζί με νερό, φτιάχνοντας το δικό σου φυσικό τσάι τζίντζερ.


Χαμομήλι

Είναι γνωστό για τις αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, χάρη στις οποίες χρησιμοποιείται συχνά για τη φυσική ανακούφιση από το φούσκωμα και τη μείωση των μυϊκών σπασμών του γαστρεντερικού σωλήνα.


Μέντα

Η κατανάλωση αφεψήματος μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τις δυσάρεστες επιπτώσεις της νεύρωσης του στομάχου χάρη στην αντισπασμωδική δράση της μενθόλης που περιέχει και η οποία μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά επί του λείου μυός της πεπτικής οδού.


Φασκόμηλο

Φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας και στη μείωση των μυϊκών σπασμών του γαστρεντερικού σωλήνα.


Κρόκος Κοζάνης ή Σαφράν

Είναι ένα αυτοφυές φυτό, το οποίο είναι κυρίως εμμηναγωγό και καταπραϋντικό. Έχει όπως και χωνευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κατά της γαστραλγίας.

Δέκα στίγματα σαφράν μέσα σε χλιαρό νερό είναι αρκετά για να μας προσφέρουν ανακούφιση.


Κύμινο

Είναι ένα ακόμη χωνευτικό, δρώντας παράλληλα και ως ορεκτικό και τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Μασώντας απλώς λίγους σπόρους κύμινου, θα ανακουφιστείς από τα αέρια του στομάχου.


Με αγάπη

Μαρία, η βοτανού


 


 


 
 

19 views1 comment

Related Posts

See All

ζωή

1 comentario

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Obtuvo 5 de 5 estrellas.

Κοίτα να δεις πόσες λύσεις υπάρχουν στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά μας!

Me gusta
bottom of page