top of page

Εσύ είσαι παρούσα όταν τρως;Η ιδέα ότι η υγιεινή διατροφή πρέπει να σημαίνει θυσία είναι δυστυχώς ένας ευρέως διαδεδομένος μύθος.


Η εδραιωμένη αντίφαση μεταξύ νόστιμου και υγιεινού φαγητού, η αιώνια μάχη μεταξύ απόλαυσης και υγείας – είναι μόνο μια ιδέα.

Ναι, ιδέα.

Δεν είναι επιβεβαιωμένο από καμία μελέτη, καμία μαρτυρία και κανένα θεώρημα.

Αντιθέτως, υπάρχουν εμπεριστατωμένες και καλοσχεδιασμένες μελέτες που στηρίζουν ακράδαντα ότι νοστιμιά, απόλαυση και υγιεινές διατροφικές επιλογές μπορούν και συνδυάζονται αρμονικά.


Αυτή λοιπόν την ιδέα της θυσίας, έχω σκοπό να σε κάνω να την αλλάξεις.

Να σε απελευθερώσω από τους αυθυποβαλλόμενους περιορισμούς γύρω από το θέμα φαγητό.

Θυμήσου μια φορά που αποφάσισες για μια θετική αλλαγή στην διατροφή σου. Ποια ήταν αυτή και πως την προσέγγισες; Με βαριά καρδιά, με αντίσταση, με όρεξη, με φόβο, με ενθουσιασμό ή με βαρεμάρα; Με ανυπομονησία ή με χαρά; Βάλε λέξεις στις σκέψεις σου και συνέχισε να διαβάζεις.

Θα σου δώσω έναυσμα εδώ με το να ορίσουμε την υγιεινή διατροφή.


Μια υγιεινή διατροφή σε στηρίζει στο να ανταπεξέρχεσαι με όρεξη και ενέργεια στην καθημερινότητά σου, να μπορείς να απολαμβάνεις τις δραστηριότητές σου, με νόστιμα και υγιεινά γεύματα να περιλαμβάνονται σε αυτές, με σκοπό να φροντίζεις πάντα το σώμα και το πνεύμα σου. Και ενώ συνήθως μιλάμε για την αξία της ενσυνείδησης στην καθημερινότητα-να είσαι παρούσα σε κάθε στιγμή, στο τι νιώθεις, να βρίσκεσαι στο τώρα και όχι στο αύριο ή στο χτες, αναφερόμαστε σπάνια στην αξία της ενσυνείδητης διατροφής.


Η ενσυνείδητη διατροφή δεν αφορά μόνο το τι τρώμε, αλλά και τον τρόπο που το τρώμε. Είναι ένας τρόπος για να απολαμβάνεις περισσότερο το φαγητό και ταυτόχρονα να τρως με τρόπο που είναι καλός για το σώμα σου. Βασίζεται στην πρόθεση και εστιάζει στην προσοχή σου. Η πρακτική της ενσυνείδητης διατροφής υιοθετεί τις αρχές του διαλογισμού και τις εφαρμόζει σε κάθε πτυχή του φαγητού και της διατροφής. Από την επιλογή τροφίμων, το μαγείρεμα, μέχρι και το ίδιο το φαγητό, μπουκιά-μπουκιά.

Οι ευεργετικές επιπτώσεις της ενσυνείδητης διατροφής περιλαμβάνουν:

**Απώλεια βάρους

**Μείωση του στρες

**Λιγότερη υπερφαγικά επεισόδια

**Αυξημένη απόλαυση των γευμάτων

**Μειωμένη πρόσληψη θερμίδων

**Ευκολότερη πέψη

Όταν είσαι παρούσα στις σκέψεις και τη συμπεριφορά σου σχετικά με το φαγητό, μπορείς τελικά να επηρεάσεις τι τρως, πόσο τρως και πώς αισθάνεσαι μετά, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Ως αποτέλεσμα, έχεις μεγαλύτερη ικανοποίηση από το φαγητό σου, αλλάζεις τη σχέση σου με αυτό, βρίσκεις ελευθερία και αποκτάς μεγαλύτερο έλεγχο.

Εδώ λοιπόν σου αναλύω σε 5 βήματα πως να αρχίσεις να την ενσωματώνεις αυτή την πρακτική στη ζωή σου άμεσα:

Βήμα 1: Κάνε χώρο και πάρε το χρόνο σου

Δημιούργησε χώρο και χρόνο και βάλε προτεραιότητα την αποσύνδεσή σου κατά τη διάρκεια των γευμάτων σου. Ξεκίνα με ένα γεύμα τη μέρα, την εβδομάδα ή το μήνα. Αυτό το γεύμα είναι ιερό. Κλείσε την τηλεόραση, άσε το κινητό σε άλλο δωμάτιο και φάε στο τραπέζι. Επικεντρώσου στο γεύμα σου με καλή παρέα ή και χωρίς. Ο εαυτός σου είναι εδώ προτεραιότητα.

Βήμα 2: Σπεύδε βραδέως

Φάε αργά και μάσησε καλά το φαγητό σου. Σκέψου τα συστατικά που χρησιμοποίησες, τα μπαχαρικά, τα αρώματα και από πού προέρχονται. Προσπάθησε να θυμηθείς αν έχεις διαβάσει ή ακούσει πώς ωφελούν το σώμα και την ψυχή σου. Το να κάθεσαι σε τραπέζι όταν τρως προάγει την πέψη και θα βοηθήσει το σώμα σου να ανταποκριθεί στα φυσικά σήματα κορεσμού.

Βήμα 3: Χρησιμοποίησε όλες τις αισθήσεις σου

Η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια απολαυστική, αισθητική εμπειρία. Παρατήρησε τις υφές, τους ήχους, τις γεύσεις και τα χρώματα του φαγητού σου. Άσε κάτω το πιρούνι και το μαχαίρι μετά από κάθε μπουκιά. Αυτό σου επιτρέπει να είσαι πλήρως παρούσα με το περιβάλλον και τους γύρω σου και δημιουργεί χρονικά περιθώρια για να απολαύσεις περισσότερο το φαγητό σου.

Βήμα 4: Ρώτησε τον εαυτό σου, "Γιατί θέλω να φάω τώρα; Είμαι πραγματικά φυσικά πεινασμένη;"

Αν τρως από συνήθεια ή τείνεις να τρώς λόγω βαρεμάρας, πάρε ένα λεπτό να συνδεθείς με το σώμα σου και να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν αισθάνεστε πραγματικά φυσική πείνα και γιατί τρως. Πολύ συχνά νομίζουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί απλώς να χρειαζόμαστε ένα ποτήρι νερό, μερικές βαθιές αναπνοές ή ένα γρήγορο δεκάλεπτο διάλειμμα έξω, κάτω από τον ήλιο. Ρώτα τον εαυτό σου τι χρειάζεται πραγματικά αυτή τη στιγμή.

Βήμα 5: Ζήτα βοήθεια

Θυμήσου, δεν είσαι μόνη στο δρόμο αυτό!

Εξειδικευμένοι επιστήμονες που στηρίζουν την ενσυνείδητη διατροφή και άτομα με τον ίδιο σκοπό και ζητούμενο μπορούν να γίνουν ιδανικοί υποστηρικτές και καταλύτες για το δικό σου θεμιτό αποτέλεσμα, την απόλαυση υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων στο έπακρο. Κάθε αλλαγή απαιτεί σωστή καθοδήγηση, βήμα-βήμα.

Σύντομα θα βρεις στο blog μας τη συνέχεια στο κουβάρι που μόλις ξετυλίξαμε παρέα. Αν ανυπομονείς να ξεκινήσεις ή θες περισσότερη καθοδήγηση και πλάνο για το επόμενο βήμα, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου!


Με αγάπη,

Βασιλική182 views4 comments

4 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Oct 28, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Η αλήθεια είναι ότι μου πήρε αρκετό καιρό για να το εφαρμόσω κι ακόμη κάποιες φορές το ξεχνάω, όμως καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι και σ' ευχαριστώ που μου το υπενθύμισες!

Like
Replying to

Για όλους μας ισχύει αυτό και σε ευχαριστώ που το μοιράζεσαι μαζί μας! Θα συνεχίσουμε να αναλύουμε το θέμα μαζί, ως μια φιλική υπενθύμιση για αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια των ιερών μας γευμάτων!

Like

Guest
Oct 27, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

υπέροχο κείμενο! ενσυνείδητη διατροφή ε? ίσως είναι το μοναδικό που δεν έχω δοκιμάσει ακόμα και ίσως ίσως η πρώτη φορά που ανυπομονονώ για μια δοκιμή! σε ευχαριστώ Βασιλική!

Like
Replying to

Θα χαρώ πολύ να μου πεις πως ένιωσες και τι συνειδητοποίησες! <3

Like
bottom of page