top of page

8 βασικά σημεία από την προσωπική μου διαδρομή για να κόψω το κάπνισμα
Η διαδικασία της προετοιμασίας διήρκησε 6 μήνες περίπου.


Με αφορμή ένα εξόγκωμα στο στήθος και την μεγάλη αναμονή μέχρι να μάθω επιτέλους τι είναι, ξεκίνησε η πιο σοβαρή σκέψη να το κόψω.

Στο παρελθόν το έιχα ξανακόψει άλλες δυο τρεις φορές. Την τελευταία φορα για 6 χρόνια.

Ξανακύλησα από ένα μοναδικό τσιγάρο που έκανα συνειδητά πιστεύοντας πως το ´χω και πως ήμουν πια πιο δυνατή από το τσιγάρο.... χαχαχαχα! Από αυτό το ένα τσιγάρο ξανακάπνισα για άλλα 6 χρόνια.


Μοιράζομαι σήμερα μαζί σου τον δικό μου τρόπο ελπίζοντας κάποιο από τα σημεία του να σε βοηθήσει.


Να πω εδώ, πως δεν αντιπαθώ τους καπνιστές, ούτε το κάπνισμα.


Αγαπώ τα καθαρά πνευμόνια και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να εισπνέουν καθαρό αέρα και κυρίως το δικαίωμα των καπνιστών να εισπνέουν και αυτοί καθαρό αερά και να απαλλαγούν από την αρρώστια του να βάζουν καπνό μέσα στα πολύτιμα πνευμόνια που τους κρατούν στη ζωή!


Να πω επίσης πώς κάνει καλό να μας υπενθυμίζει κάποιος με αγάπη πως ίσως ήρθε η ώρα να πάψουμε να στέλνουμε στα πνευμόνια μας οτιδήποτε άλλο πέρα από καθαρό και πολύτιμο, ζωογόνο οξυγόνο!


Και να σου ακυρώσω την μπούρδα που λές στον εαυτό σου ότι δεν θέλεις να το κόψεις. Τα ίδια έλεγα. Στην πραγματικότητα φοβόμαστε πως δεν μπορούμε και μας πειθουμε πως δεν θέλουμε.

Αλλά μπορούμε.


Μπορείς κι εσύ!


Εγώ πιστεύω σε εσένα.


Όλα τα βήματα της προετοιμασίας μέχρι το τελευταίο μου τσιγάρο, τα έκανα καπνίζοντας έξω στην αυλή και απολαμβάνοντας το!Σήμερα θα σου πω, πως η ζωή είναι πολύ πιο όμορφη και καθαρή χωρίς το κάπνισμα.

Απείρως πιο όμορφη και πιο καθαρή.Ορίστε τα 8 σημεία της δικής μου διαδρομής. • Εξοπλίστηκα

Με ψυχραιμία, υπομονή, αγάπη και ευγένεια για τον εαυτό μου. Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια μεγάλη και δύσκολη πράξη αυτοαγάπης και ως τέτοια χρειάζεται να προσεγγιστεί.

Πήρα τον χρόνο μου να συζητήσω με τον εαυτό μου γιατί, πως, πότε, σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στρατηγική, προυποθέσεις...


 • Έγραψα

Τα υπέρ και κατά του καπνίσματος σε μια κόλλα χαρτί. Ξέρεις, δύο στήλες με τους αντίστοιχους τίτλους.


 • Βαθμολόγησα

Από το 1 έως το 10 τη Νάταλη καπνίστρια που πολύ τη γουστάρω και τη Νάταλη μη καπνίστρια που τελικα συνειδητοποίησα πως γούσταρα λίγο περισσότερο


 • Όρισα χρονοδιάγραμμα

Σε δύο μήνες θα έφευγα διακοπές. 2 μήνες άκαπνη και διακοπές στην Ελλάδα δεν ήταν καλός συνδυασμός. Η προσπάθεια θα ήταν καταδικασμένη να ναυγήσει. Το σεβάστηκα. Θα το έκοβα στις 26 Αυγούστου. Την ημέρα της επιστροφής από την Ελλάδα στην Σουηδία.


 • Έθεσα τους κανόνες

 1. Για 7 μέρες θα τρώω ότι θέλω.

 2. Μετά θα συνεχίσω να τρώω ό,τι θέλω μόνο αν εντάξω καθημερινή γυμναστική στη ζωή μου διαφορετικά θα περιορίσω το φαγητό. Πορώθηκα τόσο με την άσκηση που ρυθμίστηκε κάπως μοιραία το φαγητό.

 3. Ούτε μία τζούρα. Αλλιώς μην το κόβεις.

 4. Θα κρατήσω τον καπνό στο σπίτι για ψυχολογικούς λόγους. Για να είμαι ήσυχη πως αν ζοριστώ πολύ θα έχω άμεση πρόσβαση. (Δύο χρόνια τον κράτησα τον καπνό)

 5. Θα αντικαταστήσω τα πιο κρίσιμα τσιγάρα με κάτι άλλο για να βοηθηθώ. Μετά το φαγητό πχ ένα ρόφημα για να πιάσει το υπονοούμενο ο εγκέφαλος και να κλείσει το κεφάλαιο γεύμα.

 6. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα βουρτίσω τα δόντια μου ή θα μασήσω μια τσίχλα με άρωμα δυόσμο και θα βάλω δυνατά μουσική να τη χορέψω ή να την πάρω μαζί μου έξω για περπάτημα ή τρέξιμο.


 • Ανακοίνωσα

Προσωπικά με βοηθάει πολύ να ανακοινώνω στο περιβάλλον μου τέτοιου είδους δεσμεύσεις απέναντι στον εαυτό μου.


 • Το έκοψα

26 Αυγούστου αφού επέστρεψα από τις διασκοπές μου και τακτοποίησα σπίτι και παιδιά, έκανα στην αυλή το τελευταίο μου τσιγάρο


 • Στα δύσκολα

Μου θύμιζα πάντα το "Ούτε μια τζούρα"Ακόμα μου αρέσει να μυρίζω ένα τσιγάρο που ανάβει. Μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια και την λατρεμένη μητέρα μου που κάπνιζε πάρα πολύ και πέθανε στα 44 της από καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας που σχετίζεται και με το κάπνισμα.


Δεν έχω καπνίσει από τις 26 Αυγούστου του 2019 ούτε μία τζούρα και δεν θέλω να ξανακαπνίσω ποτέ κι ας λέω κάποιες φορές, χωρίς τύψεις και μιζέρια, τι ωραίο που θα ήταν ένα τσιγάρο τώρα.


Καλή τύχη με αγάπη,

Νάταλη

5 views0 comments

Related Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page