top of page

Πως τα Αιθέρια Έλαια Βοηθούν στο Άγχος

Το άγχος είναι μια κοινή κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ενώ υπάρχουν πολλές διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές για τη διαχείριση του άγχους, πολλοί άνθρωποι προτιμούν φυσικές θεραπείες, όπως είναι τα αιθέρια έλαια.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση του άγχους.

 


Ευεργετικές Ιδιότητες των Αιθέριων Ελαίων

Πριν χρησιμοποιήσεις αιθέρια έλαια για άγχος, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τις ιδιότητες των ελαίων που είναι γνωστό ότι έχουν ηρεμιστικά και χαλαρωτικά αποτελέσματα.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια για το άγχος περιλαμβάνουν λεβάντα, περγαμόντο, υλάνγκ-υλάνγκ, χαμομήλι, λιβάνι.


Λεβάντα

Η λεβάντα είναι ίσως το πιο δημοφιλές αιθέριο έλαιο για το άγχος λόγω των ηρεμιστικών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων της. Έχει ένα γλυκό λουλουδάτο άρωμα που βοηθά στην προώθηση της χαλάρωσης και στη μείωση του στρες.


Περγαμόντο

Το περγαμόντο είναι ένα έλαιο εσπεριδοειδών που έχει ένα φρέσκο, αναζωογονητικό άρωμα. Έχει αποδειχθεί ότι έχει μια ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα, καθιστώντας την μια εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση του άγχους.


Ylang-ylang

Το Ylang-ylang έχει ένα γλυκό λουλουδάτο άρωμα που βοηθά στην προώθηση της χαλάρωσης και στη μείωση του στρες. Έχει επίσης ηρεμιστικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόκληση ύπνου.


Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στο τσάι για την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση του άγχους. Το αιθέριο έλαιο του χαμομηλιού έχει παρόμοιες ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή να εισπνευστεί μέσω αρωματοθεραπείας.


Λιβάνι

Το λιβάνι δεν είναι τυχαίο για την ήρεμη και γαλήνια ενέργεια, καθώς και την πνευματική γείωση. Στην αρωματοθεραπεία, βοηθάει στην εμβάθυνση του διαλογισμού και στην ηρεμία του νου. Ανάμειξε το με περγαμόντο και λεβάντα σε αναλογία 1 : 1 και θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα.

 


Επίλεξε τη Σωστή Μέθοδο Χρήσης

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους για τη διαχείριση του άγχους, συμπεριλαμβανομένης της αρωματοθεραπείας, της θεραπείας μασάζ και της τοπικής εφαρμογής.

Η μέθοδος που θα επιλέξεις θα εξαρτηθεί από την προσωπική σου προτίμηση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων άγχους σου.


Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία περιλαμβάνει την εισπνοή του αρώματος των αιθέριων ελαίων μέσω ενός διαχύτη ή εισπνοής ατμού. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για την προώθηση της χαλάρωσης και τη γρήγορη μείωση των επιπέδων στρες. Μπορείς επίσης να προσθέσεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους για μια πιο συναρπαστική εμπειρία.


Θεραπεία Μασάζ

Η θεραπεία μασάζ περιλαμβάνει την εφαρμογή αιθέριων ελαίων τοπικά κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μασάζ. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση της έντασης των μυών που σχετίζεται με τα συμπτώματα άγχους. Μπορείς επίσης να προσθέσεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο αγαπημένο σου λάδι μασάζ ή λοσιόν πριν το εφαρμόσεις στο δέρμα σου κατά τη διάρκεια συνεδριών αυτο-μασάζ στο σπίτι.


Τοπική εφαρμογή

Η τοπική εφαρμογή περιλαμβάνει την εφαρμογή αιθέριων ελαίων απευθείας στο δέρμα μέσω αραίωσης με λάδι φορέα όπως λάδι καρύδας ή γλυκό αμυγδαλέλαιο πριν από την εφαρμογή. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση των επιπέδων στρες με την πάροδο του χρόνου καθώς το λάδι απορροφάται στο δέρμα. Μπορείς επίσης να προσθέσεις μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου στο αγαπημένο σου αφρόλουτρο σώματος ή λοσιόν πριν το εφαρμόσεις στο δέρμα σου κατά τη διάρκεια του ντους στο σπίτι.


Δια στόματος

Πολλά αιθέρια έλαια μπορούν να καταναλωθούν από το στόμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι τα έλαια που χρησιμοποιείς είναι καθαρά και ασφαλή για κατάποση. Αυτό θέλει προσοχή, γιατί πολλά έλαια στην αγορά μπορούν να αραιωθούν ή να αναμιχθούν με συνθετικά που δεν είναι ασφαλή για την κατάποση. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ορισμένα αιθέρια έλαια για εσωτερική χρήση και τους έδωσε την γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλή ονομασία (GRAS) για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος χρήσης, είναι να προσθέσεις μια σταγόνα αιθέριου ελαίου σε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο, ζάχαρη ή μέλι. Μπορείς απλά να προσθέσεις μια ή δύο σταγόνες κάτω από τη γλώσσα (αν το αντέχεις λόγω του πλούσιου αρώματος τους). Αυτό όμως θα ήταν το καλύτερο μια και κυκλοφορούν γρηγορότερα στο αίμα και ταξιδεύουν στις διάφορες περιοχές του σώματος όπου χρειάζονται.

Άλλες επιλογές από το στόμα είναι η προσθήκη μιας με δύο σταγόνες στο αγαπημένο σου ποτό, στην παρασκευή ενός τσαγιού και στο μαγείρεμα (φαντασία χρειάζεται).Αλήθεια, πως λειτουργεί η αρωματοθεραπεία και γιατί είναι τόσο αποτελεσματική;

Με την αρωματοθεραπεία ενεργοποιούνται περιοχές στην μύτη που ονομάζονται υποδοχείς όσφρησης, οι οποίοι στέλνουν μηνύματα σε όλο το νευρικό σύστημα στον εγκέφαλο.

Τα αιθέρια έλαια ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, όπως το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στα συναισθήματα. Επιδρούν επίσης στον υποθάλαμο, ο οποίος ανταποκρίνεται στο αιθέριο έλαιο παράγοντας ορμόνες της χαράς, όπως η σεροτονίνη.

Η αρωματοθεραπεία είναι πολύ δημοφιλής για την αντιμετώπιση του άγχους επειδή η αίσθηση της όσφρησης έχει πανίσχυρη δράση στα συναισθήματα. Επεξεργαζόμαστε τόσες πληροφορίες με την όσφρηση, σε μια περιοχή του εγκεφάλου κοντά στο μεταιχμιακό σύστημα. Αυτή είναι η περιοχή στην οποία γίνεται η επεξεργασία των συναισθημάτων και η ανάκληση της μνήμης.

Όταν εισπνέεις το άρωμα του αιθέριου ελαίου, τα μόρια εισέρχονται στη ρινική κοιλότητα και προκαλούν μια απόκριση στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου. Έτσι ρυθμίζεται το στρες ή ενεργοποιούνται λειτουργίες ηρεμίας όπως ο ρυθμός της καρδιάς, η αναπνοή, η παραγωγή των ορμονών και η αρτηριακή πίεση.

 Με αγάπη

Μαρία, η βοτανού

16 views0 comments

Related Posts

See All

ζωή

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page