top of page

Προετοιμασίες για το Χειμώνα και τη Νέα Χρονιά

Χειμώνας, καιρός για εσωτερίκευση, ενδοσκόπηση, εσωστρέφεια.

Τα χαρακτηριστικά του χειμώνα, τουλάχιστον σε πολλές περιοχές του κόσμου, είναι η μικρότερη διάρκεια της μέρας και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.


Γεγονός που συνήθως σημαίνει ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και στο σπίτι μας. Το πέρασμα από το καλοκαίρι στο χειμώνα, ειδικά τα τελευταία χρόνια που παρατηρούμε τις αλλαγές στις διαθέσεις του καιρού και το φθινόπωρο δεν είναι πια τόσο έντονο, ίσως να είναι λίγο πιο δύσκολο λόγω του γεγονότος ότι καλούμαστε από το πολύ «έξω» να κλειστούμε απότομα στο «μέσα». Όμως με κάποιες «φροντίδες» παραπάνω όλο αυτό γίνεται πιο εύκολα και γίνεται ωφέλιμο.


Ας ξεκινήσουμε από την φροντίδα του σπιτιού μας.

Μπορούμε να κάνουμε ένα γερό ξεκαθάρισμα στις ντουλάπες μας, στα συρτάρια μας, στο γραφείο μας, στην κουζίνα μας. Να ξεχωρίσουμε την ανακύκλωση πραγμάτων που για εμάς δεν είναι πλέον χρήσιμα, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι πολύτιμα. Να πετάξουμε αντικείμενα ή ρούχα που μπορεί να είναι σπασμένα, σκισμένα ή χαλασμένα ή που δεν τα χρησιμοποιούμε πια. Αυτήν είναι μια πολύ καλή τεχνική για να κάνουμε και μία «καθαριότητα» στις σκέψεις μας, στα συναισθήματά μας. Να αλλάξουμε τυχόν μπαταρίες σε ρολόγια που είναι σταματημένα γιατί σύμφωνα με το φενγκ σουι είναι κακή ενέργεια να έχουμε ρολόγια που δεν λειτουργούν στο χώρο μας, γιατί είναι σαν να δηλώνουμε ότι είμαστε «σταματημένες». Μπορούμε ακόμη και να κάνουμε κάποιες μετακινήσεις σε έπιπλα, ώστε να γίνει ο χώρος μας πιο λειτουργικός. Προετοιμάζουμε τον χώρο μας να γίνει πιο ευχάριστος για να περνάμε περισσότερο χρόνο «μέσα» του. Εξοπλιζόμαστε με ζεστές κουβέρτες, μαξιλάρια και αντικείμενα που μας δίνουν χαρά να κοιτάζουμε. Καθώς πλησιάζουν και οι γιορτές θα ήταν όμορφο να «στολίσουμε», με όποιο τρόπο συνηθίζουμε να το κάνουμε. Μπορούμε απλώς να ανάβουμε τα κεριά που μας αρέσουν ή να πάρουμε μία λάμπα αλατιού ή ένα αρωματικό στικ ή ακόμη και να βράσουμε φλούδες πορτοκαλιού με κανέλα, αφήνει μια υπέροχη μυρωδιά στο σπίτι!


Συνεχίζοντας με την «αυτοφροντίδα» μας,

ας φροντίσουμε το «μέσα» μας με ζεστές σούπες, ζεστά φαγητά, ζεστά ροφήματα με βότανα ή ακόμη και με ζεστό κρασί με μπαχαρικά. Το να προσφέρουμε στον εαυτό μας στιγμές χαλάρωσης κι απόλαυσης είναι ένα σημαντικό βήμα για την αυτοφροντίδα μας. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, να τον ακούμε, να τον κανακεύουμε. Αρκούν μικρές φροντίδες, όπως ένα νόστιμο γεύμα με ένα ωραίο ποτήρι κρασί ή και χωρίς, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μια ωραία ταινία, ένα βιβλίο που αναβάλλουμε να διαβάσουμε ίσως ήρθε η ώρα, μία μάσκα προσώπου, μία περιποίηση σώματος, ένας διαλογισμός, ωραία μουσική, ένα τηλεφώνημα σε κάποιον/α που έχουμε καιρό να ακούσουμε και πολλά άλλα ακόμη που με προθυμία θα αφιερώσουμε στον εαυτό μας.  


 Όπως ο «σπόρος» έχει ανάγκη την ζεστασιά της γης και το σκοτάδι για να αναπτυχθεί, έτσι και οι όποιες αλλαγές θέλουμε να κάνουμε χρειάζονται το χρόνο τους.

Ας θέσουμε στόχους λοιπόν, ας δημιουργήσουμε εύφορο έδαφος μέσα μας, ας σπείρουμε «σποράκια» γι αυτόν τον χειμώνα και γι αυτήν την Νέα Χρονιά που έρχεται. Ας αναρωτηθούμε ποιες αλλαγές θα θέλαμε να κάνουμε; Ας αφήσουμε το παρελθόν στο παρελθόν, κάθε «τώρα» είναι μια νέα ευκαιρία να αναγεννηθούμε και το μέλλον είναι αυτό που χτίζουμε στο κάθε «τώρα». Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αναγεννηθεί με μικρές αλλαγές τη φορά. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάποιο σεμινάριο ή κάποια διαδικτυακά μαθήματα με ό,τι μας ενδιαφέρει περισσότερο. Να βρούμε ομάδες με τα ίδια ενδιαφέροντα με μας και να συνδεθούμε. Να κάνουμε περισσότερη γυμναστική ή χορό ή γιόγκα ή μια καλή μέρα

να κάνουμε έναν περίπατο στη φύση για να γειωθούμε.       

                                                             

Ας βάλουμε στόχους για την Νέα Χρονιά που έρχεται με αγάπη για τον εαυτό μας. Βήμα βήμα. Κάθε μεγάλο ταξίδι ξεκινά από το πρώτο βήμα. Ας πάρουμε τον εαυτό μας από το χέρι και θα έχουμε «καλή» παρέα για όλο το ταξίδι.


Η τεχνολογία μάς βοηθάει πολύ πλέον, γιατί μπορούμε να συνδεόμαστε με όλον τον κόσμο από την θαλπωρή του σπιτιού μας και το Heliocentric Life προσφέρει όλες τις υπηρεσίες του διαδικτυακά ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε αυτό που μας ενδιαφέρει με την άνεσή μας και μετά να χουχουλιάζουμε με την ζεστή κουβερτούλα μας!Με αγάπη και φροντίδα και να θυμάμαι: «Δεν είμαι μόνη»!

66 views2 comments

Related Posts

See All

ζωή

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Nov 26, 2023

Αχ με ενέπνευσες να ξέρεις!

Like

Guest
Nov 24, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Ευχαριστούμε!

Like
bottom of page