top of page

Μια μέρα θα μπεις κι εσύ στην εμμηνόπαυση



Aν δεν έχεις μπει ήδη...

Πώς να προετοιμαστείς για να υποδεχτείς αυτή τη νέα εποχή της ζωή σου και τι μπορείς να κάνεις αν είσαι ήδη σε αυτό το κεφάλαιο της ζωής.


Η εμμηνόπαυση είναι ένα θέμα που δεν συζητιέται όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα πολλές από εμάς να μην είμαστε ενημερωμένες ώστε να προετοιμαστούμε σωστά.

Συνέχισε να διαβάζεις αν θέλεις να μάθεις με ποιον τρόπο μπορείς να προετοιμάσεις σώμα νου και καρδιά για αυτή την πολύ δυνατή αλλαγή στη ζωή μιας γυναίκας.


Με λένε Νάταλη και βοηθάω γυναίκες να επανασυνδεθούν με τον εαυτό τους μέσω της κίνησης, της σωστής αναπνοής και της αυτοφροντίδας.

Ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο μαζί με τις δύο συνεργάτιδες μου στο Heliocentric Life το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες που ψάχνουν τρόπους ενδυνάμωσης στην προσωπική ή επιχειρηματική τους ζωή, τη Μαρία, δασκάλα γιόγκα και τη Ζωή, συντονίστρια συστημικής αναπαράστασης.


Χωρίσαμε το άρθρο σε τρεις πτυχές.

Σώμα, νου και καρδιά.

Για να σε θωρακίσουμε ολιστικά!


Σώμα


Η ζημιά έγινε μάλλον όταν μεσουρανούσε η αγαπημένη Jane Fonda η οποία έβαλε γυναίκες σε όλο τον κόσμο να κινούν το σώμα τους παρουσιάζοντας τότε, τη δεκαετία του `80 τις βιντεοκασέτες με το aerobic, ενεργοποιώντας προς τιμήν της, άπειρα σώματα.


Τα σώματα είναι φτιαγμένα για να κινούνται και όσο δεν κινούνται υποφέρουν, γερνούν και μαραζώνουν με αποτέλεσμα να περιορίζεται το εύρος των κινήσεων που μπορούμε να κάνουμε και να γινόμαστε μας αδύναμες και λυπημένες γιατί ατροφούν οι μύες και στερούμαστε τις ορμόνες που παράγονται κατά την άσκηση που μας κάνουν χαρούμενες.


Εκείνη την εποχή λοιπόν επικρατούσε η εντύπωση πώς αν οι γυναίκες σηκώσουν βάρη θα γίνουν ογκώδεις και αυτό πήγαινε κόντρα στα πρότυπα που επικρατούσαν. Έτσι στράφηκαν όλες στην καύση θερμίδων μέσω της αεροβικής γυμναστικής.


Το σώμα μας μας είναι ένα πολύτιμο πολυμηχάνημα με το οποίο θα περάσουμε όλη μας τη ζωή. Τρέφεται με καλές τροφές, πολύ νερό, οξυγόνο και κίνηση.

Η κίνηση είναι ευεργετική για το σώμα σε όλες τις μορφές της αλλά...


Για εμάς τις γυναίκες, μετά τα 35 που αρχίζει να αλλάζει το ορμονικό μας καθώς προετοιμάζεται το σώμα να περάσει στη νέα του φάση, την κλιμακτήριο και τελικά την εμμηνόπαυση, είναι ζωτικής σημασίας να δυναμώσουμε τους μυς μας.


Χάνουμε σημαντική μυική μάζα εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών.

Για καλή μας τύχη δεν είναι ποτέ αργά να αρχίσουμε να ενδυναμώνουμε το σώμα μας!


Πώς; Με βάρη. Κατά προτίμηση στο γυμναστήριο με καθοδήγηση, για να αποφύγουμε τραυματισμούς που θα μας πάνε πίσω στην ενδυνάμωση του μοναδικού και ξεχωριστού μας σώματος.


Όταν οι γυναίκες αρχίσουμε να σηκώνουμε βάρη για να έχουμε δυνατούς, υγιείς μυς η εμμηνόπαυση θα πάρει νέα μορφή και μαζί της και όλες εμείς οι γυναίκες που αποτελούμε πάνω από το μισό του πληθυσμού και είμαστε οι βασικοί φροντιστές του ανθρώπινου είδους.


Σε προσκαλώ να εντάξεις τα βάρη στη ζωή σου 3 φορές την εβδομάδα.Το περπάτημα κάθε μέρα.Και διατάσεις για να κρατήσουμε την ευλυγισία και ευελιξία μας.


Εμείς κάθε Τρίτη πρωί ξεκινάμε τη μέρα μας, χαρούμενα με μερικές διατάσεις, εντελώς δωρεάν στο zoom.

Η προσφορά μας στην δημιουργία κινήματος αυταγάπης και κίνησης των γυναικείων σωμάτων.

Ξεκινάμε στις 7:30 αλλά δεν χρειάζεται να μπεις στην ώρα σου.Τελειώνουμε στις 8:00 αλλά μπορείς να βγεις νωρίτερα.Έλα με τις πιτζάμες, αχτένιστη και χωρίς διάθεση. Όπως και να είσαι έλα.Τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από το να δώσουμε αγάπη στο σώμα που φιλοξενεί τις σκέψεις μας, τα όνειρα μας, τις εμπειρίες μας, τα συναισθήματα μας...


Νάταλη Μπρατέλη

Σύμβουλος Γυναικών Επιχειρηματιών

Δασκάλα Eνσυνείδητης Σωματικής Κίνησης

Διευκολύντρια Κύκλου Γυναικών



Νους


Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά συχνά συνοδεύεται από έντονα συναισθηματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Μία διαφορετική ματιά μπορεί να προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη, βοηθώντας τις γυναίκες να κατανοήσουν και να αποδεχτούν αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής τους.

Στην εμμηνόπαυση, οι αλλαγές δεν είναι μόνο σωματικές αλλά και συναισθηματικές.

Θυμάμαι ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει πριν χρόνια και εξηγούσε πώς η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική φάση στη ζωή της γυναίκας, η οποία εξυπηρετεί σημαντικούς βιολογικούς και ψυχολογικούς σκοπούς. Σε αυτό το στάδιο, το σώμα σταδιακά μειώνει την παραγωγή αναπαραγωγικών ορμονών, δημιουργώντας μια ισορροπία που επιτρέπει στη γυναίκα να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στην οικογένεια και την κοινότητα. Η μείωση των ορμονών και η παύση της αναπαραγωγικής δυνατότητας λειτουργεί ως μια φυσική μετάβαση: με την εμπειρία και τη σοφία που έχει αποκτήσει, η γυναίκα επικεντρώνεται στη φροντίδα της επόμενης γενιάς, όπως τα παιδιά των απογόνων της.

Βέβαια αναφερόταν σε παλαιότερες εποχές όπου υπήρχε βασικά η συνύπαρξη των γενεών και η βοήθεια ήταν πολύ πιο εμφανής.Με την αλλαγή των κοινωνικών status, έχουν διαφοροποιηθεί και οι ψυχολογικές παράμετροι, το οποίο δεν είναι απαραίτητα ούτε καλό ούτε κακό.

Οι γυναίκες ανέκαθεν καλούνται να παίξουν πολλούς ρόλους και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι μέρος της φυσικής πορείας της ζωής καθώς και να βρουν τα εργαλεία που ταιριάζει στην κάθε μία, όπως γιόγκα, συστημική αναπαράσταση, γυμναστική, διαλογισμό ή/και πολλά άλλα, για να αγκαλιάσουν αυτήν τη νέα φάση με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, μέσα από βαθιά αποδοχή και προσωπική ενδυνάμωση.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να βιωθεί πιο θετικά, αν κατανοηθεί ως συνέχεια της γυναικείας πορείας. Όταν μια γυναίκα δει την πορεία της εμμηνόπαυσης ως κομμάτι της γενεαλογικής της ιστορίας, μπορεί να αντλήσει δύναμη από την κοινή γυναικεία εμπειρία και να αισθανθεί πιο σίγουρη για τη δική της πορεία, να ενισχύσει την αίσθηση της αξίας της και να δημιουργήσει έναν νέο, αυθεντικό τρόπο να βιώνει τη ζωή.


Μια γυναίκα που αγαπά και φροντίζει τον εαυτό της και ιδιαίτερα «τον ακούει» γνωρίζει ότι βρίσκεται σε ένα μονοπάτι για βαθύτερη αυτογνωσία και αποδοχή, κάνοντας την εμμηνόπαυση μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από εσωτερική δύναμη, σοφία και προσωπική απελευθέρωση, και μπορεί να δει την εμμηνόπαυση όχι ως το τέλος, αλλά ως την αρχή μιας νέας περιόδου προσωπικής και κοινωνικής συνεισφοράς.



Ζωή Σαραφείδου

Συντονίστρια Συστημικής Αναπαράστασης

Διευκολύντρια Κύκλου Γυναικών




Καρδιά


Όταν άρχισα να νιώθω τις πρώτες εξάψεις δεν πήγε ποτέ το μυαλό μου στην περιεμμηνόπαυση.

Ήμουν 38 χρονών, ποτέ ως τότε δεν είχα σκεφτεί ότι πλησιάζει το σώμα μου σε αυτή τη φάση της ζωής.Πλέον στα 41 μου, είμαι 7 μήνες χωρίς να αδιαθετήσω και θέλω να μοιραστώ μαζί σου το ταξίδι μου.

Είμαι η Μαρία, η προεμμηνόπαυση ήρθε στη ζωή μου απρόσμενα, σαν ένας ξαφνικός επισκέπτης που δεν περίμενα τόσο νωρίς. Ήταν μια φάση για την οποία ίσως είχα ακούσει, αλλά ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα με επηρεάσει τόσο βαθιά και συναισθηματικά.


Η σωματική αλλαγή ήταν προφανής, αλλά αυτό που με ξάφνιασε ήταν η συναισθηματική ένταση που συνόδευε αυτή τη μετάβαση. Οι ορμονικές αλλαγές έμοιαζαν να καθρεφτίζονται στην ψυχή μου, φέρνοντας μαζί τους ένα κύμα συναισθημάτων: άγχος, θλίψη και, μερικές φορές, απογοήτευση.


Συχνά, οι μικρές καθημερινές προκλήσεις φαίνονταν μεγαλύτερες απ' ό,τι ήταν, και οι στιγμές εσωτερικής ισορροπίας γίνονταν όλο και πιο δύσκολες να διατηρηθούν. Η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου και το αίσθημα ότι το σώμα μου άλλαζε με τρόπους που δεν αναγνώριζα, ήταν μια δύσκολη εμπειρία. Ήταν σαν να βρίσκομαι σε έναν άγνωστο προορισμό, χωρίς χάρτη και οδηγίες. Νομίζω πως ένιωθα και μια ντροπή, ένιωθα πολύ νέα για να βρίσκομαι σε αυτή την φάση και δεν είχα ακούσει από κάποια γυναίκα της ηλικίας μου να αντιμετωπίζει το ίδιο, ή τουλάχιστον έτσι πίστευα μέχρι τότε.


Έχεις ακούσει την φράση «όταν αρχίσεις να μιλάς για ένα πρόβλημα, το πρόβλημα μικραίνει;». Ήμουν πολύ τυχερή να βρεθώ με άλλες γυναίκες να ανοιχτούμε και να συνδεθώ βαθιά μαζί τους.


Σαν δασκάλα γιόγκα δεν μου ήταν δύσκολο να ανακαλύψω το «Ξύπνησε, Χαρούμενα Μπορείς», να με συμπαρασύρει η θηλυκή ενέργεια που ήταν τόσο πρόθυμη να με ακούσει και να μοιραστεί και η ίδια τις προσωπικές της εμπειρίες.

Σε αυτήν την προσωπική αναταραχή, βρήκα καταφύγιο στη γιόγκα. Μέσα από τις δικές μου πρακτικές, μέσα από το Ξύπνησε Χαρούμενα Μπορείς, κατάφερα να γειώνομαι, να επιστρέφω σε εμένα και να βρίσκω μια εσωτερική ηρεμία που είχε χαθεί.


Οι ασκήσεις αναπνοής, η χαλάρωση και η κίνηση του σώματος με ευγένεια και προσοχή ήταν σαν ένα είδος θεραπείας. Σιγά σιγά, ένιωσα ότι ανακτούσα κάποια από την ισορροπία μου και, το πιο σημαντικό, βρήκα ένα μέρος όπου μπορούσα να απελευθερώσω τη συναισθηματική ένταση.


Παράλληλα, οι κύκλοι γυναικών έγιναν ένας δεύτερος πόλος στήριξης.Εκεί, ανάμεσα σε γυναίκες που βίωναν παρόμοιες εμπειρίες, ένιωσα ότι μπορούσα να μοιραστώ τις αλήθειες μου χωρίς φόβο ή ντροπή. Δεν ήμουν η μόνη που ένιωθε έτσι – και αυτό ήταν μια ανακούφιση που δεν είχα βρει αλλού.


Η υποστήριξη και η ενσυναίσθηση αυτών των γυναικών ήταν καταπραϋντική, καθώς όλες μαζί, μοιραζόμασταν ιστορίες, εμπειρίες και συναισθήματα. Έμαθα να αποδέχομαι το σώμα μου και να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου ξανά, μέσα από αυτή τη συλλογική υποστήριξη.


Η εμμηνόπαυση και η προεμμηνόπαυση παραμένει ένα μονοπάτι με προκλήσεις. Αυτό που θέλω να θυμάσαι είναι πως δεν είσαι μόνη!


Μαρία Αξιομακάρου

Δασκάλα ΓιόγκαΔιευκολύντρια Κύκλου Γυναικών

Ακολουθούν μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι αν θέλεις να λάβεις δράση!




Άκουσε ένα σημαντικό επεισόδιο του Podcast Ιστορίες Γυναικείας Φωνής με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, Αθανασία Παππά, εδώ

Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο Γυναικών εδώ

Ξύπνησε χαρούμενα, μπορείς. Εδώ

Συνδέσου με τη Νάταλη εδώ

Συνδέσου με τη Ζωή εδώ

Συνδέσου με τη Μαρία εδώ

Γίνε μέλος της κοινότητας της Αυτοφροντίδας μας εδώ

90 views5 comments

5 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Κορίτσιαμου 💓

Like

Guest
Nov 18
Rated 5 out of 5 stars.

Τέλειο!

Like

Natalie Brateli
Natalie Brateli
Nov 18
Rated 5 out of 5 stars.

Ενδυναμωμένες γυναίκες, ενδυναμώνουν γυναίκες!

Like

Guest
Nov 18
Rated 5 out of 5 stars.

🫶🏼🫶🏼

Like
Natalie Brateli
Natalie Brateli
Nov 18
Replying to

😍

Like
bottom of page