Αφού τα αναλύσαμε όλα παρέα εδώ και εδώ, μαντεύω πως θα έχεις βρει κάτι, έστω μικρό, που αναγνωρίζεις τον εαυτό σου. Και ίσως να έχεις πειραματιστεί με ιδέες που βρήκες χρήσιμες ή που εμπνεύστηκες μόλις διάβασες.
Ίσως πάλι και όχι. Ίσως να αμφιταλαντεύεσαι και να το βρίσκεις δύσκολο, να διστάζεις να βουτήξεις στα βαθιά. Γι’ αυτό και εγώ σε περιμένω παρακάτω, να σε μάθω να …κολυμπάς όταν τα νερά βαθαίνουν.
Βάλε τελεία.
Αν συγκαταλέγεις τον εαυτό σου μεταξύ όσων καταναλώνουν φαγητό με το συναίσθημα ως οδηγό και δυσκολεύεσαι να το αντιμετωπίσεις, οφείλεις να αλλάξεις οπτική. Όχι, δεν είναι αγώνας δρόμου. Όχι, δε θα πονέσει. Είναι ταξίδι και θα σε εξελίξει.
Αφετηρία είναι το να μάθεις πιο ουδέτερους τρόπους να βλέπεις το φαγητό και να αναπτύσσεις υγιείς διατροφικές συνήθειες, η πορεία περιλαμβάνει το να αναγνωρίζεις τα κίνητρα για το συναισθηματικό φαγητό και ο προορισμός η δική σου αίσθηση ελέγχου. Ορίστε λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις για να φτάσεις στον προορισμό σου:
Αναγνώρισε την ευάλωτη στιγμή
Τι σε κάνει να τρώς συναισθηματικά; Ένας καλός τρόπος για να αναγνωρίσεις συμπεριφορές γύρω από το φαγητό είναι να ξεκινήσεις ένα ημερολόγιο φαγητού και διάθεσης. Κάθε φορά που τρώς, καταγράφεις τι, πόσο, πότε, πόσο πεινασμένη είσαι και επίσης ποια συναισθήματα νιώθεις πριν και μετά από το φαγητό.
Επιπλέον, ρώτησε τον εαυτό σου, είμαι πραγματικά πεινασμένη; Μάθε να διακρίνεις μεταξύ επιθυμίας για φαγητό και πραγματικής πείνας:
· Επιθυμία για φαγητό: Ξαφνική, προσωρινή, αποτελεί νοητική αντίδραση σε μια κατάσταση, περιλαμβάνει άμεση ικανοποίηση ακολουθούμενη από ενοχή, μόνο κάποιες τροφές θα ικανοποιήσουν
· Πείνα: Σταδιακή, εμφανίζεται σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα, φυσιολογική αντίδραση σε μια ανάγκη, περιλαμβάνει αίσθηση κορεσμού ακολουθούμενη από ικανοποίηση, οποιαδήποτε τροφή θα ικανοποιήσει
Φύλαγε τα ρούχα σου
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι το κλειδί για τη διαχείριση του συναισθηματικού σου δεσμού με το φαγητό είναι η προσοχή. Πάρε μερικά λεπτά πριν φας και ρώτησε τον εαυτό σου: Είμαι πραγματικά πεινασμένη ή απλά έχω επιθυμία; Αφιέρωσε χρόνο για να απολαύσεις το φαγητό σου, να επικεντρώνεσαι στη στιγμή και όχι απλώς να το "καταπίνεις".
Προγραμμάτισε και σχεδίασε τα γεύματά σου
Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία των γευμάτων είναι μια βασικότατη συνήθεια που προλαμβάνει από το να ψάχνεις γρήγορα και εύκολα προσβάσιμα τρόφιμα και γεύματα που σου παρέχουν ικανοποίηση της στιγμής. Σκέψου και πόσα χρήματα θα εξοικονομήσεις από το φαγητό απέξω! Καλύτερα να τα διαθέσεις σε κάτι που ανυψώνει το πνεύμα και την αυτοφροντίδα σου, δε νομίζεις;
Ολική εκκαθάριση, τώρα!
Άδειασε το σπίτι σου από ανθυγιεινά τρόφιμα και σνακ ή, αν πρέπει να τα έχεις στο σπίτι για κάποιο σκοπό κάνε τα πιο δύσκολα προσβάσιμα.
Αν έχεις ανθυγιεινά τρόφιμα σε απόσταση αναπνοής τότε είναι πολύ πιο εύκολο να καταφύγεις σε αυτά άμεσα και ας μην το θες, που δεν το θες. Όταν δεν υπάρχουν τέτοια τρόφιμα γύρω σου απαιτείται μεγάλη προσπάθεια με το να περπατήσεις ή να οδηγήσεις όλο τον δρόμο μέχρι το κατάστημα για να το πάρεις. Αυτή η επιπλέον προσπάθεια που απαιτείται τη συγκεκριμένη στιγμή που το σώμα και ο νους αντιδρά με παρόρμηση μειώνει την πιθανότητα να καταναλώσεις ανθυγιεινές επιλογές. Παράλληλα, κάνε το ανάποδο. Έχε διαθέσιμα μόνο φαγητά και τρόφιμα που θα σου παρέχουν θρέψη και θα σε χορτάσουν ουσιαστικά, όταν είναι η ώρα για τα γεύματά σου.
Αποσυμπιέσου
Το στρες και η συναισθηματική κατανάλωση τροφής είναι στενά συνδεδεμένες. Επιπλέον, το στρες συχνά επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μας. Η πρό(σ)κληση για δράση άπτεται επίσης σε εναλλακτικούς τρόπους για τη μείωση του στρες. Βγες μια βόλτα, τρέξιμο ή γίνε μέλος σε ομαδικές δραστηριότητες, αφιέρωσε χρόνο στο κατοικίδιό σου, φρόντισε τον εαυτό σου εκ των έσω: Διάβασε ένα καλό βιβλίο, άκου χαλαρωτική μουσική, κάνε γιόγκα, διαλογισμό και εστίασε στην αναπνοή σου. Η κίνηση του σώματος και η εστίαση στην ανάσα σου είναι γερά στηρίγματά σου στις αλλαγές.
Βρες στήριγμα, δεν είσαι μόνη!
Ένα δίκτυο από οικογένεια και φίλους, συμπεριλαμβανομένης επαγγελματικής βοήθειας σε μορφή θεραπευτή εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να είναι τουλάχιστον τόσο σημαντικό για την επιτυχία σου όσο και η δική σου δράση και προσπάθεια.
Αν νιώθεις ανήσυχη, θυμωμένη, λυπημένη ή απλώς στρεσαρισμένη γενικά, μίλησε με κάποιον που μπορείς να εμπιστευτείς. Το να μιλήσεις σε κάποιον μπορεί να ανακουφίσει πολλή αγωνία.
Συν Αθηνά και χείρα κίνει
Εάν έχεις δοκιμάσει τις προηγούμενες προτεινόμενες μεθόδους και συνεχίζεις να πιάνεις τον εαυτό σου να καταναλώνει φαγητό συναισθηματικά, τότε ίσως είναι καιρός να βρεις κάποια επαγγελματική βοήθεια μπορούν να σε στηρίξουν, να σε καθοδηγήσουν και να σε μάθουν να δημιουργήσεις μια άνετη και όμορφη σχέση με το φαγητό και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα και τον εσωτερικό σου κόσμο όπως του αξίζει.
Η συζήτησή μας αυτή μπορεί να συνεχίζεται σε πολλά άρθρα ακόμη, εγώ εδώ όμως βάζω μια τελεία και σε καλώ σε δράση. Για το καλό σου!
Με σεβασμό και εκτίμηση,
Βασιλική
Ήρθες στις ζωές μας να μας σώσεις! 🌼
Εξαιρετικό κείμενο! Συμφωνώ σε όλα!
Και τα 3 άρθρα μίλησαν στην ψυχούλα μου. Σ ευχαριστώ!