top of page

Εσύ είσαι παρούσα όταν τρως; Μέρος 2: Το γιατί.



Γεια σου!


Σε παίρνω από εδώ που σε άφησα.


Με το μίτο στο χέρι, να πορευτούμε μαζί για να βρούμε την άκρη που λέγαμε.

Έλα να συνεχίσουμε στο μονοπάτι αυτό που τα συναισθήματά μας συναντούν τις διατροφικές μας επιλογές και συνήθειες και γίνονται…κουβάρι.

Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό πρόσωπο γιατί δεν είσαι μόνη σε αυτό.

Στην προηγούμενή μας συζήτηση σου άφησα 5 βήματα που μπορείς να πειραματιστείς και να αρχίσεις να εφαρμόζεις εάν παρατηρείς πως δεν είσαι παρούσα στα γεύματά σου. Σήμερα, θα αναλύσουμε τους λόγους που συνήθως μας συμβαίνει αυτό.


Αν νομίζεις πως έχεις την ευθύνη 100% για αυτό, θα πάρω ένα μεγάλο βάρος από πάνω σου αν συνεχίσεις να διαβάζεις.


Η συναισθηματική κατανάλωση τροφής είναι πιο περίπλοκη από την απλή ικανοποίηση της φυσικής πείνας. Τα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνονται όταν πρόκειται για συναισθηματικό φαγητό για παράδειγμα παγωτό, μπισκότα, σοκολάτα, πατατάκια, τηγανητές πατάτες και πίτσα – αν το καλοσκεφτείς τρόφιμα με κοινά χαρακτηριστικά: πολύ εύγευστα, σε πολύ υψηλό βαθμό κατεργασμένα, με υψηλή θερμιδική πυκνότητα και περιεκτικότητα σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που σε οδηγούν στον να υπερκαταλανώνεις τις τροφές αυτές και μάλιστα πολλές φορές να νιώθεις πως χάνεις τον έλεγχο;

Το στρες

Ο αυξανόμενος στρες στην καθημερινή μας ζωή δημιουργεί βαθιά ανάγκη για χαλάρωση και αποσυμπίεση. Κατά καιρούς, ένα γλυκό, αλμυρό ή υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος σνακ μπορεί να παρέχει άμεση, αλλά πολύ προσωρινή, συναισθηματική αποφόρτιση και επιφανειακή ανακούφιση.

Ο λόγος; Η απελευθέρωση των ορμονών της ευεξίας και της χαράς στο σώμα, με αποτέλεσμα να νιώθεις ευχαρίστηση. Η επανειλημμένη αναζήτηση αυτού του ευχάριστου συναισθήματος μπορεί γρήγορα να οδηγήσει στην εδραίωση της συχνής κατανάλωσης τέτοιων τροφίμων ως επιφανειακό αντίδοτο στο στρες. Η αυξημένη λήψη τέτοιων τροφών αυξάνει την επιθυμία για αυτά και την κατανάλωσή τους. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Ψυχική υγεία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψυχική υγεία και η διατροφή συνδέονται μεταξύ τους. Η ψυχική υγεία παίζει σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών επιλογών.

Η κατάθλιψη, το άγχος και ο θυμός συνδέονται όλα με την υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων. Η αντιμετώπιση των θεμάτων της ψυχικής υγείας είναι πολλές φορές η ρίζα της διατροφικής σου πρόκλησης. Μήπως λοιπόν να άρχιζες από εκεί αναζητώντας την κατάλληλη βοήθεια;

Στάχτη στα μάτια

Για πολλούς, το φαγητό λειτουργεί επίσης ως απόσπαση. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα στη σχέση σου με ένα αγαπημένο πρόσωπο ή αν ανησυχείς για ένα σημαντικό ιατρικό θέμα, ίσως χρησιμοποιείς το φαγητό ως ένα μέσο για να αποσπάσεις τον νου σου από αυτές τις υποθέσεις μέσω της απολαυστικής κατανάλωσης και της συνοδευτικής αίσθησης ευτυχίας.

Θετικές συναισθηματικές καταστάσεις

Το φαγητό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν νιώθεις καλά. Ίσως είναι η ανταμοιβή σου για την προαγωγή σου στη δουλειά ή για μια δύσκολη εργασία που ολοκλήρωσες. Για μια προσωπική μάχη που έδωσες. Αυτές οι συμπεριφορές συχνά μαθαίνονται στην παιδική ηλικία αν το καλοσκεφτείς. Το παγωτό μετά το μεσημεριανό αν είσαι καλό κορίτσι και το φας όλο. Και συνεχίζονται στην εφηβεία και την ενηλικίωση.

Η επιβράβευση για το καλά επιτελούμενο έργο αποτελεί μια επικίνδυνη μορφή εκπαίδευσης της συμπεριφοράς.

Διαφημίσεις…παντού!

Είσαι σε ακτίνα 500 μέτρων από το σπίτι, τη δουλειά, τη σχολή σου, το σχολείο σου ή το σχολείο των παιδιών σου.

Πας στη δουλειά, οδηγείς, περπατάς, παίρνεις μέσα μεταφοράς.

Τι βλέπεις γύρω σου;

Διαφημίσεις με διατροφικό περιεχόμενο. Παρατήρησε καλύτερα. Τι είδους τρόφιμα διαφημίζονται και σε τι συχνότητα; Είμαι σίγουρη πως βρήκες τη απάντηση πριν γράψω άλλα. Τηλεόραση, οθόνες. Κοίτα και στο κινητό σου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις ηλεκτρονικές ειδήσεις, στα μέιλ. Τι διαφημίσεις βλέπεις εκεί; Μετά θυμήσου και παρατήρησε πότε σε πιάνει έντονη θέληση να καταναλώσεις τα τρόφιμα αυτά. Τυχαίο; Δε νομίζω. Αυτό που σου σερβίρεται άθελά σου μέσω των διαφημίσεων, μια τέτοια συνεχή χρονική έκθεση σε τρόφιμα, διαμορφώνει σίγουρα τον τρόπο δράσης σου ως προς αυτά. Ανεξάρτητα από τον λόγο για τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, το τελικό αποτέλεσμα είναι συχνά το ίδιο. Το αναφέρω και παραπάνω. Φαύλος κύκλος.


Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι. Σου έχω…δουλειά για το σπίτι!


Κάνε το όπως παλιά. Κράτα ημερολόγιο. Κατέγραψε τι καταναλώνεις, πάνω κάτω τις ποσότητες, πού έχεις βρεθεί κατά τη διάρκεια της μέρας και με ποιον.

Πώς έχεις νιώσει. Πως έχεις (μετα)κινηθεί. Που αγόρασες φαγητό, πότε. Πόσο και πότε πεινούσες. Και όποια άλλη πληροφορία θεωρείς ΕΣΥ σημαντική. Τρεις μέρες, τέσσερις, μια εβδομάδα, όσο θες. Για εσένα το κάνεις άλλωστε, είναι δικό σου. Είναι η αυτοφροντίδα σου.


Αν θες να μοιραστείς τα συμπεράσματά σου, μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία, ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ


144 views0 comments

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page