top of page

Γιορτές… θα φάμε πάλι…




Οι γιορτινές μέρες χαρακτηρίζονται από οικογενειακές ή φιλικές μαζώξεις, από ατελείωτα φαγοπότια και ώρες ολόκληρες γύρω από τραπέζια που με την ευκαιρία των εορτών απολαμβάνουμε πολύπλοκα γεύματα συνοδευόμενα από ιδιαίτερα ποτά, συνήθως ως πολύ αργά τη νύχτα.


Την υπερβολή που χαρακτηρίζει τις γιορτές συνήθως την πληρώνει το στομάχι μας και γενικότερα το γαστρεντερικό μας σύστημα.

Δυσπεψία, καούρες, βαρύ στομάχι, τυμπανισμός είναι μερικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλεί η υπερφαγία ή η κατανάλωση τροφών που δεν συνηθίζουμε στην καθημερινότητα μας.


Μια σειρά από βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν ν ανακουφιστούμε από τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα και να ηρεμήσουν το γαστρεντερικό μας σύστημα.


·         Χαμομήλι

Το γνωστό σε όλους μας από τα παιδικά μας χρόνια, χαμομήλι. Το ρόφημα που έφτιαχνε η μαμά μας όταν «πονούσε η κοιλιά μας». Έχει αποδειχθεί πως διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονική, αντισπασμωδική και ηρεμιστική δράση, ενώ μπορεί να αποτρέψει τη δράση του βακτηρίου που οδηγεί σε έλκος, το οποίο σχετίζεται με τον τυμπανισμό. 

Στην παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των αερίων, της διάρροιας, της ναυτίας, του εμετού και των ελκών.

Καταναλώνεται ως τσάι και χρησιμοποιούμε τα άνθη του.

Είναι ιδιαιτέρως χαλαρωτικό και ευχάριστο στη γεύση.

 

·         Μέντα

Καταπραϋντικό και δροσιστικό βότανο, είναι μια πολύ καλή επιλογή για την ανακούφιση των προβλημάτων της δυσπεψίας λόγω λήψης μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.

Είναι κάτι παραπάνω από αναζωογονητικό βότανο.

Έχει ισχυρή αντισπασμωδική δράση, καθιστώντας το ιδανικό για την ανακούφιση των προβλημάτων της δυσπεψίας.

 

·         Τζίντζερ

Το τζίντζερ δεν είναι μόνο ένα μπαχαρικό στην κουζίνα μας, αλλά και ένα πολύτιμο φάρμακο.

Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τα προβλήματα της πέψης και του στομαχιού, καθώς αποτρέπει τη δυσπεψία, το μετεωρισμό και το φούσκωμα.

Τα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας, που συχνά σχετίζονται με τα γεύματα, ανακουφίζονται αποτελεσματικά με τζίντζερ.

Έχει αποδειχθεί πως μειώνει τη σοβαρότητα αρκετών παθήσεων, ιδιαίτερα του γαστρεντερικού συστήματος και έχει προστατευτικό ρόλο σε προβλήματα όπως η δυσπεψία, η ναυτία, οι πόνοι, ο εμετός και τα έλκη.

 

·         Μαραθόσπορος

Οι σπόροι του μάραθου αποτελούν ένα εξαιρετικό ίαμα για το στομάχι και το έντερο. Ανακουφίζουν τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρουν την πέψη.

Είναι ισχυρότατο αντισπασμωδικό βότανο, ιδανικό για μετά από ένα υπερπλήρες γεύμα, καθώς απαλύνει πολλά γαστρεντερικά προβλήματα.

 

·         Γλυκόριζα

Είναι ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες βότανο, το οποίο προστατεύει άμεσα το στομάχι. Ανακουφίζει από τον πόνο και τη δυσπεψία και ηρεμεί το εντερικό σύστημα από μυϊκούς σπασμούς.

Καταπραΰνει όλα τα γαστρεντερικά προβλήματα και βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πεπτικού έλκους, απαλύνοντας την καούρα.

Το αφέψημα της ρίζας από γλυκόριζα έχει άμεσα αποτελέσματα και αποκαθιστά τάχιστα την ισορροπία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

 

Φτιάχνουμε λοιπόν το αφέψημα μας, επιλέγοντας το βότανο της αρεσκείας μας από τα παραπάνω:


  1. Βράζουμε ένα φλιτζάνι νερό.

  2. Όταν κοχλάσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βότανο.

  3. Το σκεπάζουμε για 5’ και περιμένουμε.

  4. Κατόπιν το σουρώνουμε και το απολαμβάνουμε.


Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι ή μερικές σταγόνες λεμόνι.


Και επειδή ξέρω πως όλοι θα υποσχεθούμε στον εαυτό μας πως δεν θα το ξανακάνουμε, κρατήστε τις πληροφορίες αυτές, γιατί αν κρίνω από μένα, είναι η υπόσχεση που δεν έχω κρατήσει ποτέ…

 

Μαρία (η βοτανού)

 

Σημ.: Το παραπάνω άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν υποκαθιστά επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Ζητούμε πάντα τη συμβουλή του γιατρού μας για κάθε χρήση βοτάνου.

131 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page