top of page

Άλλαξε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου με αιθέρια έλαιαΚλεισούρα, καπνός από τσιγάρο ή το μαγείρεμα, σκόνη μπορούν να βαρύνουν την ατμόσφαιρα ενός σπιτιού.

Ένας σωστός αερισμός του χώρου θα μπορούσε να βοηθήσει να απαλλαγείς από αυτές τις δυσάρεστες μυρωδιές, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Μερικές μυρωδιές είναι βαριές και κάθονται για πολύ στον χώρο, γι’ αυτό και ο αρωματισμός του χώρου είναι απαραίτητος.

Ένας εύκολος και έξυπνος τρόπος είναι να αρωματίσεις ευχάριστα και διακριτικά τον χώρο σου με τη βοήθεια της φύσης και των αιθέριων ελαίων.

Η ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας αλλά και στην διάθεσή μας. Τα αιθέρια έλαια δεν προσφέρουν μόνο ένα ευχάριστο άρωμα στο χώρο, αλλά μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες, όπως η χαλάρωση, η πνευματική και σωματική ξεκούραση, η αναζωογόνηση, ακόμη και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού.


Μπορείς, λοιπόν, να τα χρησιμοποιήσεις με διάφορους τρόπους ώστε να δώσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα στο χώρο σου.

 

Καυστήρες

Ειδικές συσκευές που αποτελούνται από ένα μικρό δοχείο και από κάτω μια υποδοχή για ρεσώ. Στο δοχείο τοποθέτησε λίγο νερό και ρίξε 5-6 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σου. Στην συνέχεια άναψε το ρεσώ. Ο αρωματισμός χώρου γίνεται με την βοήθεια της θερμότητας, εξατμίζοντας το νερό και αφήνοντας το άρωμα να διαχυθεί στο χώρο. Χρειάζεται προσοχή να μην τελειώσει το νερό στο δοχείο, γι’ αυτό και θα πρέπει να συμπληρώνεις όταν χρειάζεται είτε νερό είτε αιθέρια έλαια.

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις wax melts, μικρά αρωματικά κεράκια από σκληρό φυτικό κερί, καλύτερη επιλογή από την παραφίνη, τα οποία θα λιώσουν στην πάνω θήκη του καυστήρα, αφήνοντας το άρωμά τους στο χώρο. Η χρήση wax melts είναι πιο ασφαλής από το νερό με τα αιθέρια, έχει μεγαλύτερη διάρκεια αρωματισμού και ο καθαρισμός του καυστήρα είναι ευκολότερος.


Ψεκασμός

Ένας άλλος έξυπνος τρόπος για να αρωματίσεις όμορφα τον χώρο σου είναι με ψεκασμό. Βρες ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και γέμισέ το με ζεστό νερό, λίγο οινόπνευμα και σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο. Ανακίνησε καλά και ψέκασε το χώρο. Μπορείς να ψεκάσεις τις κουρτίνες, τα μαξιλάρια του καναπέ και τα χαλιά για καλύτερο αποτέλεσμα και μεγαλύτερη διάρκεια.

 

Εμποτισμός

Με την μέθοδο του εμποτισμού μπορείς να αρωματίσεις ντουλάπια, συρτάρια, ντουλάπες αλλά και τα παπούτσια σου. Χρησιμοποίησε λίγο βαμβάκι ή ένα απορροφητικό πανί. Ρίξε επάνω του 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο και τοποθέτησέ το στο χώρο.

Στην αγορά κερδίζουν συνεχώς χώρο τα αρωματικά ντουλάπας. Πρόκειται για χειροποίητα κρεμαστά από σκληρό φυτικό κερί ή γύψο αρωματοποιίας, εμποτισμένα με αιθέρια έλαια, που μπαίνουν στις ντουλάπες και αφήνουν το άρωμά τους στο χώρο. Η διάρκειά του αρώματος είναι μεγάλη, τα υλικά είναι φιλικά στο περιβάλλον και δεν λερώνουν τα ρούχα.


Ποτ - πουρί

Φτιάξε το δικό σου ποτ – πουρι για αρωματισμό του χώρου. Τοποθέτησε ξεραμένα άνθη, βότανα, μπαχαρικά, ξερές φλούδες εσπεριδοειδών μέσα σε ένα μπολ ή καλαθάκι και ρίξε μερικές σταγόνες από τα αιθέρια έλαια που προτιμάς. Όταν η μυρωδιά εξασθενήσει, μπορείς να προσθέσεις ξανά μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο.


Κεριά

Τα αρωματικά κεριά είναι μια καταπληκτική λύση για να αλλάξουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού, γιατί εκτός από το άρωμα που σκορπίζουν στο χώρο, η φλόγα τους δημιουργεί μια αίσθηση θαλπωρής και γαλήνης, ιδανική για χαλαρά βράδια. Αν έχεις κάποιο άοσμο κερί, μπορείς να του προσθέσεις το δικό σου άρωμα ρίχνοντας μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια επάνω του. Η φλόγα με την θερμότητα θα βοηθήσει το άρωμα να πλημμυρίσει το δωμάτιο.


Αρωματικά χώρου με στικ

Πρόκειται για υγρό αρωματικό χώρου σε μπουκάλι όπου μέσα σε αυτό τοποθετούνται ξυλάκια από μπαμπού, τα οποία βοηθούν το άρωμα να διαχέεται στο χώρο. Είναι πολύ αποτελεσματικά, και ιδανικά για μικρούς χώρους όπως το μπάνιο ή ένα μικρό υπνοδωμάτιο.


Αρωματικά στικ

Είναι αρωματικά ξυλάκια που διαχέουν στο χώρο το άρωμα με την καύση. Ακολουθούν τη φιλοσοφία του θυμιάματος. Άναψε την άκρη του στικ μέχρι να εμφανιστεί η φλόγα. Μόλις αυτό αρχίσει να φλέγεται, σβήσε το και τοποθέτησέ το σε μια κατάλληλη βάση ώστε να στέκεται όρθιο. Επειδή βγάζει αρκετό καπνό και αυτό μπορεί να βαρύνει την ατμόσφαιρα, χρειάζεται προσοχή ώστε να μην καις περισσότερα από ένα sticks ανά μία ώρα, να το χρησιμοποιείς σε καλά αερισμένους χώρους και όχι μικρότερους των 15 τετραγωνικών μέτρων.


Επειδή ο αρωματισμός χώρου έχει γίνει πολύ must τελευταία και η αγορά έχει πλημμυρίσει από ανάλογα προϊόντα, πρόσεξε την ποιότητα αυτών που αγοράζεις και όχι μόνο την τιμή. Προτίμησε φυσικές πρώτες ύλες, όπως φυτικό κερί και όχι παραφίνη, αιθέρια έλαια ή φυσικά αρωματικά έλαια και όχι συνθετικά, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός σου και η υγεία σου εισπνέοντας συνθετικές πρώτες ύλες.


Για μένα είναι απολαυστικό να μπαίνω ή να ξεκουράζομαι σε ένα σπίτι που μοσχομυρίζει.

Δοκίμασέ το και περιμένω τα σχόλιά σου.

Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να μοιραστώ μαζί σου ιδέες και συνταγές για τον αρωματισμό του προσωπικού σου χώρου, όπως και να σε βοηθήσω να επιλέξεις το αιθέριο έλαιο που σου ταιριάζει.

 

Με αγάπη

Μαρία, η βοτανού

21 views0 comments

Related Posts

See All

ζωή

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page